FAQ

Dyrektywa VDI 2052

Dokument przewodni do projektowania wentylacji kuchennej. W zależności od wielkości kuchni i parametrów zamontowanych w niej urządzeń (generowanie ciepła i wilgoci) możliwe jest dokładne obliczenie wymaganej wydajności wyciągowej. Do obliczeń należy używać oprogramowania ATREA do doboru sprzętu..

Odzyskiwanie ciepła w kuchniach

Odzyskiwanie ciepła w kuchniach jest nieodzowną częścią systemów uzdatniania powietrza i klimatyzacji. W wyniku nadmiernego ciepła i wilgotności zwrot z inwestycji wynosi do trzech lat, nawet w małych kuchniach. Do kuchni małych i średnich polecamy inteligentny okap wyciągowy firmy DiNER-T z wbudowanym odzyskiem ciepła, instalowany bezpośrednio nad źródłem ciepła i wilgoci. Kompaktowe centrale wentylacyjne DUPLEX o sprawności odzysku ciepła do 75% nadają się do dużych kuchni.

Współczynnik jednoczesnego użycia φ

Wartość określająca liczbę urządzeń działających jednocześnie. Bardzo ważny czynnik wpływający na ostateczną sprawność wyciągową. Zalecamy bezpośredni kontakt z operatorem lub projektantem kuchni.
Małe kuchnie, do 250 posiłków φ = 0,9 to 1,00
Średniej wielkości kuchnie od 250 do 500 posiłków φ = 0,7 to 0,8
Duże kuchnie ponad 600 posiłków φ = 0,6

Zamknięty system wyciągowy

Podczas gotowania powstaje nadmiar ciepła, wilgoci i aerozoli zawierających cząsteczki tłuszczu. Zamknięty system zapewnia doskonałą ochronę przed takimi negatywnymi skutkami. W ten sposób zaprojektowane są sufity wentylacyjne i klimatyzacyjne SKV i TPV.

Filtrowanie powietrza

Każdy wyciąg okapu lub sufit wentylacyjny i klimatyzacyjny musi posiadać skuteczny sposób wychwytywania cząstek tłuszczu. Stosowane są rozszerzone filtry z siatki metalowej o sprawności do 80% lub filtry lamelowe o sprawności do 94%. Liczbę filtrów ustala się na podstawie objętości powietrza i natężenia przepływu.

Wymiana powietrza

W dzisiejszych czasach dostępne są dziesiątki rodzajów urządzeń kuchennych, od kuchenek, przez gotujące patelnie, po wielofunkcyjne patelnie i piece konwekcyjne. Przy obliczaniu wydajności wyciągowej uzyskuje się wartości, które znacznie przekraczają 40-krotność godzinnego wskaźnika wymiany powietrza, a nawet wartości 60-krotnego wskaźnika wymiany powietrza w ciągu godziny nie są niczym niezwykłym. Wyobraź sobie, że co minutę wymieniane jest całe powietrze w danym pomieszczeniu. Mogliśmy szybko zareagować na ten trend i obecnie istnieje placówka gastronomiczna działająca z 70-krotnością godzinnego wskaźnika wymiany powietrza.

Jednolita ilość nawiewanego powietrza

Cecha systemu, mająca duże znaczenie. Aby zapewnić personelowi przyjemne środowisko pracy, konieczne jest doprowadzenie świeżego powietrza w dopuszczalnym zakresie przepływu od 0,2 do 0,3 m/s. Przykładem tego jest zastosowanie mikro-perforowanego, wielkopowierzchniowego gniazda wylotowego.

Poliwęglan

Dziś jest integralną częścią sufitu wentylacyjno-klimatyzacyjnego SKV i TPV. Zaletą tego materiału jest jego bardzo prosta i szybka konserwacja. Jednocześnie zapewnia on optymalną dystrybucję światła w przestrzeni kuchennej. Jest to jeden z dowodów na sprytne myślenie i wyczucie zastosowane w fazie rozwoju naszych produktów.